Hej. Jag undrar vad en som hyr ut vinterförvaring av husvagnar har för ansvar? Vi hyrde en vinterförvaring för vår husvagn och i vinter rasade byggnaden så det blev bara skrot av vår vagn. Han menar att det är vår försäkring som ska täcka skadorna. Men vi hade en halvförsäkring på vagnen och då står inte försäkringsbolaget för något. Ska inte han som hyr ut förvaringen stå för skadorna?

 

Hej och tack för din fråga!

Som du själv har konstaterat så omfattar oftast inte en halvförsäkring denna typ av skador, beroende på vilket försäkringsbolag du har. Hade du däremot tecknat en helförsäkring hade försäkringsbolaget i denna situation gått in och ersatt skadorna.
Vad som inte framkommer ur mailet från dig är i fall du och uthyraren hade ett avtal eller inte gällande vinterförvaringen.
Enligt 2 kap 1 § Skadeståndslagen (SkL) måste den som med avsikt eller av vårdslöshet (uthyraren i ditt fall) ersätta skadan på bilen. Det gäller då att du som skadelidande påvisar att uthyraren insett eller borde ha insett risken för skada (att byggnaden skulle rasa). T ex om uthyraren visste att taket var dåligt och gammalt (förutsatt att det var så).
Har ni däremot ett avtal där det framgår att uthyraren eller någon annan än dig bär ansvaret för uppkommen skada råder det inga tvivel om att det är den personen som är skyldig att ersätta skadan.

Sammanfattning:
·Ditt försäkringsbolag kommer inte att ersätta skadan.
·Finns inget avtal kan du försöka påvisa att uthyraren borde ha insett risken för skada. Exempelvis att byggnaden inte var stabil från början.
·Har ni ett avtal om vinterförvaringen där det framgår vem som ska bära ansvaret så är det vad som står i avtalet som gäller.