Hej!
Jag har hamnat i en minst sagt knivig situation, jag beställde skor från Kina via internet, av märket Nike, var inte helt hundra på att det var kopior men jag borde ha förstått det. Så jag beställde ca 60 par, som jag tänkte ha till mig själv och ge bort i julklappar osv nu när julen börjar närma sig.
Nu till problemet, så fastnade paketet i tullen och det blev en tullinspektion och vid ett sådant här ärende skickar dem vidare det till Nikes agenter, som tittar på skorna och avgör om det är kopior eller inte.
Nu är det avgjort och undrar då hur det här kommer gå till? Läst en hel del om ämnet och det verkar vara mycket olika svar, vissa får ett brev hem, där det står att dem vill ha tillåtelse att förstöra skorna och skriva på ett papper att jag aldrig kommer göra något liknande igen, då blir det höga böter. Vissa verkar få hem brev med tillåtelse om förstörelse och höga böter direkt.
Så undrar om ni har något tips om hur jag ska gå tillväga och om ni vet hur det fungerar rent generellt, det är första gången jag gör något liknande. Jag godtar givetvis att dem förstör skorna, men skulle helst inte vilja få några höga bötesbelopp.
Hej och tack för din fråga!
Nike har sina produkter varumärkesskyddade och därmed ensamrätt till sitt varumärke. Detta innebär att ingen annan, utan tillstånd, får sälja dessa produkter i näringsverksamhet. Risken finns att det kan bli fråga om ett varumärkesintrång i ditt fall.
På Tullverkets hemsida finns det allmän information om detta.
Trots att du menar på att skorna är till privat bruk så kan det utåt sett verka som att du har som syfte att sälja dem vidare, då det gäller 60 par skor. För praktiska exempel, där vite (det vill säga belopp som förfaller till betalning om handlandet upprepas) samt skadestånd kommit i fråga, se t.ex. Högsta Domstolens dom NJA 2008 s 1082, där följden blev 10 000 kronor i skadestånd samt 100 000 kronor i vite. Det finns även ett fall från 2012 där Stockholms Tingsrätt dömde en kvinna för varumärkesintrång efter att ha importerat piratkopior av bälten och väskor. Hon dömdes till 95 000 kr i böter samt vite på 100 000 kronor för det fall hon hade fortsatt importen.
Som vi förstått det så är det nu upp till Nike att bestämma hur de vill gå vidare med detta. Som du själv är inne på kan det bli fråga om att du och rättighetshavaren (Nike) kommer överens om att skorna förstörs. Risk finns dock att Nike lämnar in en stämningsansökan. I så fall går det vidare till process i domstol som får avgöra saken.