Hej!

Stena Line nekar ge mig skriftlig bekräftelse på att en via telefon påstådd internutredning inletts mot en vakt som utsatt mig för en ytterst kränkande, hotfull och skrämmande behandling vid ombordstigningen. Istället har Stena erbjudit mig en ny resa, vilket jag avvisat då jag inte återigen vill konfronteras med denne omänsklige vakt. Jag misstänker därför att någon utredning inte alls inletts utan Stena ljuger, och detta är anledningen till att jag inte ska få skriftlig bekräftelse. Är Stena skyldiga att ge mig en sådan?

 

 

Hej och tack för din fråga!

Du undrar om Stena Line har någon skyldighet att lämna ut dokument som har med deras internutredning angående en vakts beteende mot dig att göra.

I Sverige gäller offentlighetsprincipen (se 2 kap 1 §, tryckfrihetsförordningen, TF,). Offentlighetsprincipen innebär att myndigheter i stor utsträckning är skyldiga att lämna ut dokument. Offentlighetsprincipen omfattar dock inte privata företag som Stena Line eftersom privata företag inte räknas som myndigheter (se 2 kap 3 § TF). Därför har Stena Line ingen skyldighet att lämna ut dokument angående internutredningen till dig.

Notera att du kan polisanmäla vakten, eventuellt kan han ha begått olaga hot (4 kap 5 § Brottsbalken).