Hej!
Min sambo och hans ex hade en skuld hos Försäkringskassan efter att exet fuskat med bostadsbidraget. Han ringde FK och ville bara betala hälften, alltså bad dem splittra skulden då han vet att hon inte kommer att betala något. FK sa att det inte gick, för de var gifta när det skedde. FK sa bara att han fick betala allt själv och sen kräva exet på pengarna genom Kronofogden när skulden var färdigbetald.

Funkar det? Är det verkligen rätt av FK att inte kunna splittra skulden nu när de inte längre bor ihop? Och kan en privatperson kräva pengar från någon annan genom Kronofogden? Men å andra sidan borde inte FK råda honom att göra så utan att veta att det går?
 

Hej och tack för din fråga!

I vår återkoppling har jag utgått från att du undrar om skulden hanterats på rätt sätt samt om det är möjligt för din sambo att ta hjälp av kronofogdemyndigheten med att kräva in pengar från sin före detta fru.

Skulden

Utgångspunkten när det gjorts en felaktig utbetalning av bidrag är att de som ansökt om bidraget är solidariskt ansvariga för den skulden 2 § 1 st Skuldebrevslagen (SkbrL). Detta innebär att försäkringskassan kan kräva vem som helst av din sambo och hans fru på summan. Enligt vägledningsföreskriften försäkringskassan givit ut kring fodringshantering så delar man bara på fordringarna vid särskilda skäl exempelvis att en av dem har skyddade personuppgifter Vägledning 2005:2 Version 13. I er sambos fall, där det handlar om att de är mitt uppe i en skilsmässa och inte längre bor ihop, är detta inte ett sådant fall som vanligtvis leder till att försäkringskassan delar på skulden. Det är även, enligt samma vägledning, vanligt att försäkringskassan vänder sig till den som har bäst betalningsförmåga för att skulden inte ska växa i onödan för att den inte blir betald.

Kräva in pengarna

Det är möjligt för din sambo att kräva sin fru på hennes del av skulden 2 § 2 st SkbrL. Din sambo kan som privatperson få hjälp av kronofogdemyndigheten att kräva in skulden från sin fru. För att kronofogdemyndigheten ska kunna hjälpa till med detta krävs det att din sambo får sin skuld fastställd. Detta kan göras genom en dom från tingsrätten eller så kan han ansöka om betalningsföreläggande direkt hos kronofogdemyndigheten 1 § Lag om betalningsföreläggande och handräckning. Hur ansökning går till går att läsa på kronofogdemyndighetens hemsida men vi rekommenderar att själv ringa till myndigheten och fråga eller boka en tid med en handläggare. Att tänka på är att ansökningen kostar 300 kronor och verkställigheten kostar 600 kronor. Ansökningskostnaden går att söka ersättning för i samband med ansökan om betalningsföreläggande och verkställighetskostnaden tas från svaranden om det går, annars får din sambo betala även denna kostnad: Kronofogdemyndighetens hemsida. Får din sambo bifall på sin ansökan om betalningsföreläggande kommer myndigheten automatiskt verkställa kravet om han inte anger i sin ansökan att han inte vill att de gör detta. 2 kap 1 § 3 st Utsökningsbalken. Med tanke på kostnaden för verkställande kan detta också vara värt att tänka på.