Hej, min son köpte en bostadsrättslägenhet och tog lån på 70 % och betalade kontant 30%. Det är endast han som står på lägenhetskontraktet. Hans tjej kommer att flytta in och kommer att ha adressen som officiell adress, men hon kommer inte att äga någon del i lägenheten och inte stå på kontraktet. Om de senare skulle separera, vad kan hända då med lägenheten? Visst är det väl så att min son har all rätt angående lägenheten och hans tjej ingen rätt alls till lägenheten? Behöver de skriva något avtal?
Jag har hört från banken att det inte behövs så länge han står för ägandet av lägenheten.
 

Hej och tack för er fråga,

Vi tolkar din fråga som att du undrar om din sons flickvän har någon rätt till lägenheten vid en eventuell separation.

Eftersom de är sambos och inte gifta är det sambolagen som är tillämplig. För att din sons flickvän ska få rätt till en del av lägenheten vid en separation krävs att lägenheten utgör så kallad samboegendom. Det som i detta fall blir avgörande för om lägenheten utgör samboegendom är om den är förvärvad för gemensamt bruk, 3 § sambolagen. Det innebär att huvudfrågan är om er son köpt lägenheten med syfte att de båda ska flytta ihop i lägenheten. Om det var tanken är lägenheten köpt för gemensamt bruk och ingår därmed i samboegendomen, flickvännen har då rätt till en del av lägenheten vid en separation, 8 § sambolagen. Om er son däremot köpt lägenheten med syfte att själv bo i den, och tanken på att flytta ihop uppstod senare, utgör inte lägenheten samboegendom. Flickvännen saknar då rätt till lägenheten vid en separation.

Eftersom er son verkar bott i lägenheten själv först anser vi inte att det finns något som tyder på att lägenheten skulle vara köpt för gemensamt bruk. Den bör därmed inte ingå i samboegendomen och är därmed utanför en bodelning vid separation. Sonens flickvän har alltså ingen rätt till lägenheten i sådana fall. Er son behöver inte skiva något samboavtal.

Skulle ni tro att bostaden ingår i samboegendomen trots allt, kan er son och hans flickvän skriva ett samboavtal där det framgår att bostaden inte ska ingå i bodelningen vid en eventuell separation. Formkraven för samboavtal regleras i 9 § Sambolagen, avtalet måste vara skriftlig samt underskrivet av både din son och hans flickvän. De kan där skriva att lägenheten inte ingår i samboegendomen och därmed ska lämnas utanför en bodelning vid separation. Skulle de senare ändra sig och vill att lägenheten ska ingå vid en bodelning kan de skriva ett nytt samboavtal, med samma formkrav, där det framgår. 9 § Sambolagen tillämpas på både sambor och blivande sambor.