Min exfru krävde att få min hyresrätt när vi skilde oss för mindre än ett år sedan. Hon nekade att byta den så att vi båda skulle få lägenheter som låg relativt nära varandra och så att vår dotter skulle få nära till förskola, då hon ansåg att det skulle bli för långt.

Nu tänker hon själv byta lägenheten mot en annan mycket längre bort från förskolan. 
Är det verkligen rätt gjort? Tycker det är tydligt att hon varken behövde lägenheten för placeringen. Kan jag kräva tillbaka den eftersom jag absolut inte ville ge henne den från början och har investerat massor av pengar i den utan att fått något tillbaka?

 

 

Hej och tack för din fråga!

Om er bodelning sköttes av en bodelningsförrättare så hade du endast kunnat klandra beslutet som togs inom fyra veckor, 17 kap 8 § 2 st Äktenskapsbalken (ÄktB). I och med att din exfru fortfarande bodde kvar vid den tidpunkten och det först är nu som du vill få till en ändring så har det gått för lång tid för att klandra bodelningen.

Även om ni istället kom överens själva så upprättades ett bodelningsavtal, vilket sedan skrevs under av er båda, 9 kap 5 § ÄktB. Precis som andra avtal är det bindande och kan som huvudregel inte ångras. I vissa fall kan man dock få avtalet ogiltigförklarat eller ändrat, 3 kap 36 § Avtalslagen. Den bestämmelsen används restriktivt och det ställs väldigt höga beviskrav på dig som sökande.

I ditt fall kan det vara särskilt svårt att ändra avtalet. Det kan finnas väldigt många omständigheter som gör att din exfru inte gick med på att flytta utöver de som du har tagit upp i din fråga. Hennes förhållanden kan vidare ha ändrats på sätt som inte du är medveten om och som vid en undersökning skulle visa sig vara väl så giltiga. Att sedan bevisa hur dessa förhållanden har påverkat beslutet är ännu svårare.

En hyresrätt har dessutom rättsligt sett inget egentligt ekonomiskt värde. Därför skulle sannolikt inte dina investeringar beaktas i en tvist.

Avslutningsvis råder vi dig till att kontakta en verksam jurist om du verkligen känner att du vill gå vidare med det. Var dock medveten om att det är osäkert huruvida du skulle nå framgång. Sannolikt kommer det även bli väldigt dyrt att processa om det, för er båda.